Alt du trenger å vite for å starte en restaurant

Å starte en restaurant krever nøye planlegging og blir enklere når man bryter det ned i flere trinn. Her er 9 steg for å lykkes.

Table of contents
Contributors
Favrit Team

1. Velg type restaurant og konsept

Hvis du har drømt om å åpne din egen restaurant, har du sikkert allerede tenkt mye på hva slags konsept du ønsker. Det første som er naturlig å tenke på er kanskje type mat. Skal du starte med burgere? En italiensk restaurant? Eller kanskje en avansert fine dining restaurant? Det finnes mange ulike typer restauranter.


2. Lag en forretningsplan

Å starte en restaurant krever en solid forretningsplan. Dette kan være utfordrende dersom man ikke kjent med hvordan man skriver en god og profesjonell forretningsplan. Forretningsplaner for din restaurant bør deles inn i seksjoner som beskriver alle de ulike aspektene ved din nye virksomhet, fra konsept til økonomi.

Hensikten med planen er å hjelpe deg å oppsummere din virksomhet for potensielle investorer. Når du søker om lån til restauranten, fungerer forretningsplanen som bevis på at ditt foretak har stor sjanse for å lykkes.

3. Få på plass finansiering

De fleste av oss har ikke nok kapital som kreves for å åpne en restaurant uten økonomisk hjelp. Å sikre finansiering fra eksterne kilder vil derfor være avgjørende for å realisere din restaurantdrøm.

Start med å estimere totale oppstartskostnader for restauranten, og hva du tenker du vil tre for daglig drift. Bruk denne informasjonen til å lage et budsjett og forutsi den totale kostnaden ved å drive restauranten din det neste året.

Med restaurantbudsjettet ditt nå i hånden, sammenlign den totale kostnaden med mengden kapital du har tilgjengelig for å bestemme hvor mye finansiering du vil trenge. Husk å inkludere kostnader for lisenser, utstyr, bygningsreparasjoner og lønn til ansatte. Her er noen måter å sikre finansiering til din nye restaurant:Tradisjonelle banklån, Investorerer eller Crowdfunding

4. Velge selskapsform og registrere selskapet

For å kunne foreta innkjøp og selge varer må du ha et organisasjonsnummer. Det vanligste er å enten velge et enkeltpersonforetak (ENK) eller et aksjeselskap (AS) i Norge. Registreringen av ditt firma gjøres i brønnøysundregisteret. Når det kommer til restauranter er det vanligste å starte et aksjeselskap. Dette regnes som en egen juridisk enhet, og du vil derfor ikke være personlig ansvarlig hvis noe går galt.

5. Finn det perfekte lokalet - med riktig beliggenhet

Utover å ha et lokale som passer den type restaurant du ønsker - er det et par viktige faktorer du bør tenke på når du velger beliggenhet for din restaurant.

 • Synlighet og tilgjengelighet - Velg en plassering med god synlighet. Enten det er et område med mye bil- eller fotgjengertrafikk.
 • Demografi - Målgruppen for restauranten din bør matche demografien i området, spesielt på mindre steder. I større byer kan du i større grad tiltrekke deg reisende.
 • Lokal konkurranse - Du kan lære mye ved å se på konkurrerende restauranter i ditt område. Nøkkelen er å velge en beliggenhet hvor lignende restauranter er vellykkede, men unngå et nabolag som er mettet med restauranter som direkte konkurrerer med ditt konsept.

6. Få på plass nødvendige søknader

For å tilby mat og drikke i Norge kreves det en serveringsbevilling fra kommunen man skal etablere seg i. Ønsker du i tillegg å servere alkohol, er det nødvendig med en skjenkebevilling.

Det er to krav for å oppnå serveringsbevilling:

 • Den daglige lederen på stedet skal ha klart etablererprøven.
 • Bevillingshaver, nøkkelpersoner og daglig leder i driften må kunne fremvise en uklanderlig vandel

Forutsetninger for skjenkebevilling:

 • For å kvalifisere for skjenkebevilling, må både styrer og stedfortreder ha bestått den obligatoriske kunnskapsprøven.
 • I samsvar med norsk alkohollov, må de kunne fremvise en upåklagelig vandel.
 • Både styrer og stedfortreder skal enten være ansatte på stedet eller inneha en eierposisjon.
 • Det er videre et krav at både styrer og stedfortreder er minst 20 år gamle.

Dersom du vurderer å etablere en uteservering på offentlig område, er det påkrevd med en særskilt søknad til kommunen. Kostnaden for leie vil variere basert på lokasjonen du sikter deg inn på i byen.

7. Få tak i dyktige ansatte

Nøkkelpersoner og ledere er ofte der du vil starte, slik at dere sammen kan bygge det teamet du ønsker. Lag så en liste over alle restaurantposisjonene du trenger for å drive restauranten din. Vurder hvor mange dager du vil være åpen i løpet av uken og hvor mange skift du vil ha hver dag.

De vanligste posisjonene på et restaurant er disse:

 • Ledelsesteam - Daglig leder, kjøkkensjef, barsjef og hovmester
 • Kjøkkenpersonell - Hovedkokk, souschef, kokker, folk i oppvasken
 • Personell ute i restauranten - Servitører, vinkelner, runners
 • Personell i baren - Bartendere
 • Annet: Større steder vil også kunne ha behov for å ansette f.eks markedsførere og regnskapsførere.

8. Finn et godt kassesystem som passer dine behov

Valget av kassesystem er kritisk for restaurantens daglige drift, så det lønner seg å investere tid i research og testing før endelig beslutning.Ting å passe på er at det er brukervennlig, har gode rapporteringer, er raskt og et selskap som har en god support.Nå er det kommet mange moderne aktører på markedet som kan gjøre at livet blir enklere for deg som leder av restauranten.

9. Markedsføring og åpning

Sist men ikke minst - la folk få vite om din nye fantastiske restaurant! Vellykket markedsføring bør skape entusiasme rundt merkevaren din og gjøre at folk får lyst å besøke restauranten din. Her er noen tips for hvordan du kan markedsføre restauranten din.

1. Lag en bra nettside

Restaurantens nettside bør være enkel å navigere, og designet bør representere merkevaren din. Selv om du kan leie en profesjonell til å lage nettsiden, kan du også lage en selv med brukervennlige tjenester som Wix, Squarespace eller Wordpress.

2. Bruk sosiale medier

I dag er det viktig med tilstedeværelse på sosiale medier for restauranter. Opprett kontoer på Facebook og Instagram for å dele nyheter, bilder og interessante detaljer om restauranten din. TikTok kan også være en passende plattform hvis målgruppen din er der.

3. Skap blest om åpningen din

Skap oppmerksomhet rundt den nye restauranten din ved å arrangere en åpningsfest.

4. Jobb for å få pressedekning og gode anmeldelser

Gode anmeldelser og pressedekning kan bety mye - og spesielt i starten når man ikke har opparbeidet seg en lojal gjestebase.